(VIDEO) BBQ atas batu meletup ketika berkelah - leklu.my

(VIDEO) BBQ atas batu meletup ketika berkelah - leklu.my

BERKELAH memang seronok tapi hati-hati kalau BBQ, boleh meletup!

Berkelah dan beriadah di hujung minggu dan hari cuti sangat menyeronokkan kerana dapat meluangkan masa bersama-sama keluarga tersayang.

Di samping beristirehat, bukan sahaja di tepi pantai, sungai atau tasik, kawasan air terjun juga menjadi pilihan bersantai.

Seakan menjadi aktiviti wajib ketika bersantai ialah barbeku (BBQ). Pelbagai makanan boleh dipanggang seperti ayam, kambing, daging, sosej, makanan laut dan sebagainya.

Bila makan ramai-ramai, barulah meriah dan berselera. Semuanya sedap, ditambah pula dengan perut yang berkeroncong selepas mandi-manda.

Namun lain pula yang terjadi kepada pasangan ini apabila tempat memasak yang sedang digunakan untuk membakar daging ketika berkelah meletup secara tiba-tiba.

Menerusi video yang dimuat naik pengguna TikTok iaitu @huzaifahmiorbadri, kelihatan seorang perempuan dan lelaki sedang memasak di kawasan air terjun.

Pada awalnya, semuanya berada dalam keadaan terkawal dan kelihatan seronok bermain masak-masak.

Namun, tidak lama selepas itu tempat memasak yang digunakan untuk membakar daging itu meletup secara tiba-tiba menyebabkan ia tercampak.

Letupan itu membuatkan mereka berdua terkejut apatah lagi dengan bunyi yang agak kuat.

Difahamkan insiden tersebut berlaku oleh kerana tekanan udara di bahagian bawah tempat memasak itu menyebabkan batu atau simen itu meletup.

Menjengah ruangan komen, rata-rata warga maya terkejut melihat keadaan sedemikian, daging dan arang yang ‘berterbangan’ di merata tempat gara-gara letupan berkenaan.

Ada juga di kalangan mereka yang berkongsi melalui pengalaman yang sama dan saling menasihati orang ramai agar lebih berhati-hati.

Bukan itu sahaja, ada juga di kalangan netizen yang turut berkongsi pengalaman yang sama dan sempat menasihati orang ramai agar lebih berhati-hati.

Ujar mereka;

“Saya pernah kena masa ramai-ramai buat bubur asyura habis berterabur lari bara api masuk baju tudung habi berlubang, parut masih ada sampai sekarang.”

“Atas batu takleh bakar, atas simen pun tak boleh… batu akan pecah. Dulu pernah bakar longgokan daun kering dalam longkang. Pecah batu simen dia.”

“Berlaku sebab perubahan perbezaan suhu kat dalam batu… batu yang panas akan mengambang dan yang sejuk akan mengecut.”

“Banyak kali ulang tengok apa yang meletup tu harap-harap depa tak cedera.”

“Sebab tu lah arwah nenek selalu marah kalau buat bakar-bakar atas batu atau simen, die cakap bukan setakat rosak batu tuh, tapi bahaya jugak ye.”

GAYA HIDUPVIRAL(VIDEO) BBQ atas batu meletup ketika berkelah

Berkaitan

Terkini

Popular