[VIDEO] Loke: Kemenangan Muda di Muar kerana sokongan PH - leklu.my

[VIDEO] Loke: Kemenangan Muda di Muar kerana sokongan PH - leklu.my

Setiausaha Agung DAP Anthony Loke mengingatkan Presiden Muda Syed Saddiq Syed Abdul Rahman bahawa kemenangannya di kerusi parlimen Muar pada pilihan raya umum ke-15 (PRU15) adalah kerana sokongan Pakatan Harapan (PH).

Dia berkata demikian sebagai menjawab ancaman Syed Saddiq dan Muda untuk menarik balik sokongan daripada kerajaan perpaduan.

Ahli Parlimen Muar itu mengancam mengambil tindakan demikian sekiranya tiada penjelasan daripada Jabatan Peguam Negara (AGC) berhubung penarikan balik 47 pertuduhan rasuah terhadap Timbalan Perdana Menteri Ahmad Zahid Hamidi.

BACA juga: Kes Ahmad Zahid: Majlis Peguam tak tahu atau buat-buat tak tahu

Loke menegaskan Syed Saddiq mempunyai kewajipan dan tanggungjawab untuk menyokong kerajaan perpaduan kerana undi yang diperolehnya pada PRU15 adalah dengan bantuan PH.

“Pertama sekali, ini (menarik sokongan daripada kerajaan) adalah keputusan mereka. Mereka perlu membuat keputusan sendiri.

“Tetapi biar saya ingatkan mereka (Muda dan Syed Saddiq) bahawa Syed Saddiq tidak memenangi Muar atas meritnya sendiri.

“Dia menang kerana ada persefahaman pilihan raya dengan PH. Kami tidak meletakkan calon kami di sana, dan DAP memberikan sokongan kami kepadanya, kami berkempen untuknya,” katanya.

Loke berkata demikian pada sidang media pada persidangan DAP di Hotel Marriot di Putrajaya hari ini.

Semalam, Syed Saddiq menyatakan bahawa Muda masih belum membuat keputusan sama ada untuk menarik balik sokongan daripada kerajaan atau tidak, berkata keputusan itu akan dibuat secara kolektif dengan rakan-rakan pemimpin parti.

Sebelum ini, Syed Saddid melabelkan DAP sebagai “lapdog” kepada Zahid selepas Nga Kor Ming dari DAP mengeluarkan peringatan terhadapnya berhubung kemungkinan Muda menarik sokongan kepada kerajaan perpaduan.

Pentadbiran Anwar telah berkuasa November lalu dengan 148 ahli parlimen di bangku kerajaan – cukup untuk majoriti dua pertiga yang sepatutnya, secara teori, membenarkan kerajaan meminda Perlembagaan Persekutuan.

Jumlah 148 termasuk Syed Saddiq, yang merupakan ahli parlimen Muar.

Kemenangan PH di Pulai malam tadi memulihkan status quo bagi gabungan itu di Parlimen.

Bagaimanapun, sama ada kerajaan boleh mempunyai majoriti dua pertiga kini bergantung kepada Muda – yang kerusi tunggalnya menjadi penentu.

Tanpa Muda, PH dan sekutu gabungannya hanya mempunyai 147 kerusi di Parlimen.

Ia adalah satu kerusi kurang daripada majoriti dua pertiga yang diperlukan untuk beberapa pembaharuan yang diminta oleh kerajaan, termasuk hak kewarganegaraan bagi wanita yang berkahwin dengan bukan warganegara Malaysia di luar negara dan memisahkan jawatan peguam negara dan pendakwa raya.

@ulekmayang.com PakDin.my – Anthony Loke mengingatkan Presiden Parti Ikatan Demokratik Malaysia (MUDA), Syed Saddiq Syed Abdul Rahman, kemenangan bagi kerusi parlimen Muar pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) tahun lalu bukan atas kapasiti keupayaan dan kekuatan dirinya. Sebaliknya, menurut Loke, kemenangan itu disebabkan Pakatan Harapan (PH) #PH #Muda #AnthonyLoke #SyedSaddiq ♬ original sound – ulekmayang.com

POLITIK Loke: Kemenangan Muda di Muar kerana sokongan PH

Berkaitan

Terkini

Popular