🎦 Sheikul Islam Thailand meninggal dunia sehari selepas adik lelakinya dibunuh - leklu.my

🎦 Sheikul Islam Thailand meninggal dunia sehari selepas adik lelakinya dibunuh - leklu.my

Aziz Phitakkumpol, Sheikul Islam Thailand, meninggal dunia di hospital Bangkok pada pagi Ahad pada usia 76 tahun, sehari selepas adik lelakinya mati ditikam.

Pejabat Sheikul Islam mengumumkan bahawa Aziz, Chularajmontri ke-18 (Sheikul Islam) Thailand meninggal dunia pada pukul 10.32 pagi Ahad (22/10/2023)  di Hospital Memorial King Chulalongkorn, tempat dia dimasukkan sebelum ini.

Upacara pengebumian beliau dijadualkan pada pukul 10 pagi Isnin di masjid pusat di daerah Hat Yai di Songkhla, wilayah asalnya.

Aziz dilahirkan pada 6 Mac 1947. Beliau adalah seorang senator, pengerusi Majlis Islam Pusat Thailand dan pengerusi jawatankuasa Islam Songkhla.

Pada Sabtu, adiknya Loh Phitakkumpol, 71, ditikam berulang kali dengan pisau sepanjang 50 sentimeter oleh seorang lelaki berusia 42 tahun di tepi jalan di daerah Sing Nakhon di Songkhla.

Polis telah menahan suspek, Rohim Kongkalimeen, seorang penduduk tempatan yang disyaki di bawah pengaruh narkotik. Loh meninggal dunia akibat lukanya di Hospital Songkhla.

Tentera udara menggunakan pesawat C-130 untuk membawa jenazah Allahyarham Chularajmontri dari Wing 6 di Bangkok ke wilayah Songkhla pada Ahad.

BERITADUNIA🎦 Sheikul Islam Thailand meninggal dunia sehari selepas adik lelakinya dibunuh

Berkaitan

Terkini

Popular