Nocturia, punca orang kerap kencing pada waktu malam - leklu.my

Nocturia, punca orang kerap kencing pada waktu malam - leklu.my

Adakah anda sering bangun dua hingga enam kali malam hanya untuk membuang air kecil atau kencing? Jika ya, anda mungkin mengalami nokturia yang mengganggu waktu rehat badan anda.

Jadi, apa itu nokturia? Nocturia adalah keadaan di mana orang bangun pada waktu malam kerana mereka terpaksa membuang air kecil. Penyebab biasa nokturia termasuk pengambilan cecair yang tinggi, halangan pundi kencing dan gangguan tidur yang lain.

Seperti yang dilaporkan oleh Medical News Today, Isnin, nokturia boleh menjadi tanda keadaan kesihatan lain, termasuk prolaps pundi kencing, pundi kencing atau tumor prostat, dan gangguan lain yang menjejaskan kawalan sphincter (otot yang menghalang aliran balik makanan dan asid dari perut ke dalam perut). esofagus). .

Wanita hamil, orang yang mengalami kegagalan jantung atau hati, dan diabetes juga mungkin mengalami nokturia.

Apabila usia meningkat, badan kita menghasilkan kurang hormon antidiuretik yang membolehkan kita mengekalkan cecair. Kehilangan hormon antidiuretik menyebabkan lebih banyak pengeluaran air kencing pada waktu malam.

Orang tua cenderung kehilangan keupayaan untuk menahan air kencing dan mempunyai masalah perubatan yang memberi kesan kepada pundi kencing.

Tinjauan National Sleep Foundation pada tahun 2003 menunjukkan kira-kira dua pertiga responden yang berumur antara 55 dan 84 mengalami nokturia sekurang-kurangnya beberapa malam seminggu.

GAYA HIDUPKESIHATANNocturia, punca orang kerap kencing pada waktu malam

Berkaitan

Terkini

Popular