Majlis Raja-Raja isytihar Sultan Johor, Yang di-Pertuan Agong ke-17 - leklu.my

Majlis Raja-Raja isytihar Sultan Johor, Yang di-Pertuan Agong ke-17 - leklu.my

Mesyuarat Majlis Raja-Raja ke-263 yang diadakan di lstana Negara, hari ini bersetuju mengisytiharkan Sultan Johor Darul Ta’zim, Sultan lbrahim Sultan Iskandar menjadi Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong ke-17, selama tempoh lima tahun mulai dari tarikh 31 Januari 2024.

Menerusi satu kenyataan, Penyimpan Mohor Besar Raja Raja, Tan Sri Syed Danial memaklumkan Majlis Raja-Raja juga bersetuju mengisytiharkan bahawa Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah, telah dipilih menjadi Timbalan Yang di-Pertuan Agong, selama tempoh lima tahun mulai dari tarikh sama.

Beliau berkata, mesyuarat yang berlangsung hari ini, telah dipengerusikan oleh Sultan Terengganu Sultan Mizan Zainal Abidin dan dihadiri semua raja-raja kecuali Raja Perlis dan Sultan Kelantan.

“Menurut peruntukan Paragraf 3, Bahagian Pertama, Jadual Ketiga Perlembagaan, keputusan Majlis Raja-Raja ini telah dikemukakan kepada kedua-dua Dewan Parlimen. Perdana Menteri juga telah dimaklumkan,”menurut kenyataan tersebut.

Pemilihan itu diadakan susulan tempoh lima tahun penggal pemerintahan Al-Sultan Abdullah sebagai Yang di-Pertuan Agong ke-16, bakal tamat pada 30 Januari tahun depan.

Al-Sultan Abdullah melafaz sumpah dan menandatangani surat sumpah jawatan sebagai Yang di-Pertuan Agong ke-16 pada 31 Januari 2019 setelah dipilih pada Mesyuarat Khas Majlis Raja-Raja pada 24 Januari tahun sama.

 

BERITAAMMajlis Raja-Raja isytihar Sultan Johor, Yang di-Pertuan Agong ke-17

Berkaitan

Terkini

Popular